Viestintätoimisto Spring

Hakukone

Google hallitsee – mitä vaihtoehtoja sille on?

Tiesitkö että on olemassa muitakin hakukoneita jos Google sattuisi menemään jonain päivänä nurin?

Näin ei todennäköisesti käy ainakaan lähitulevaisuudessa, mutta sitäkään mahdollisuutta ei kannata kokonaan sulkea pois.

Hakukoneiden muutokset ovat loppumaton prosessi, ja monia hyviä hakukoneita on haudattu ajan saatossa rahoituksen tai kehityksen yksinkertaisesti loputtua.

Niiden merkitystä ei voi kuitenkaan väheksyä, koska niistä moni oli avaamassa uusia innovaatioita joita ainakin nykyhetken mukaan Google osasi parhaiten hyödyntää ja kehittää. Tämä osaltaan selittyy myös sillä, että muutama muiden hakukoneiden kehittäjistä siirtyi Googlen palvelukseen koska siellä oli ja on edelleen eniten resursseja jatkuvaan kehitykseen.

Silti tälläkin hetkellä löytyy useita hakukoneita, jotka pystyvät tarjoamaan yhtä laadukkaita hakutuloksia kuten Google. Jotkut näistä ovat kuitenkin maakohtaisia, ja jotkut taas maailmanlaajuisia.

Hakuominaisuudet ja niiden toiminnot ovat kuitenkin hyvin samankaltaisia.

Miten hakukoneet sitten toimivat

Hakukoneilla on yksinkertaistettuna vain muutama perustoiminto mihin ne on suunniteltu.

  1. Etsiä internetistä sisältöä jokaisesta löytämästään web-osoitteesta
  2. Tallentaa ja järjestää löytämänsä sisältö
  3. Näyttää sisältöä joka parhaiten vastaa hakuehtoja, sekä rankata se parhaimmasta huonoimpaan

Siinä pähkinänkuoressa hakukoneiden tehtävä kaikessa ”yksinkertaisuudessaan”.

hakukone

Google ja suosituimmat hakukoneet

Ei ole mikään yllätys että Google pitää tässä selkeää ykköspaikkaa, hakukonemarkkinoiden alalla osuus taitaa olla nykyään yli 90%. Täytyy muistaa että Google on viime vuosina muuttanut entistä enemmän painopisteitään siihen suuntaan, jossa se haluaa hyödyntää mahdollisimman hyvin keräämänsä datan ja tehdä sillä bisnestä. Niin se vain menee. Vastineeksi toki tarjotaan houkuttelevia ja elämää helpottavia liitännäisiä käyttäjille, joita toki ihmiset ahkerasti hyödyntävät.

Voitaisiin myös sanoa, että jos olet huolestunut yksityisyydensuojasta laajemminkin, Google ei ehkä silloin ole sinulle se oikea valinta mitä tulee hakukoneisiin.

Sitten muutama poiminta listan yläpäästä……

Bing

Bing tulee heti Googlen jälkeen, mutta kaukana noin 2-3% osuudellaan hakukonemarkkinoista.

Vaikka osuus on varsin mitätön verrattuna kärkeen, on hyvä muistaa että Bingin omistaa Microsoft.

Tämä varsin tunnettu yritys tiesi jo aikoinaan hakukoneiden merkityksen ja arvon, eikä halunnut luopua siitä kokonaan vaikka Google menikin omia menojaan käyttäjien suosiossa mitattuna.

Bingin käyttämät algoritmit sisällön etsimiseen ja järjestämiseen eroavat Googlesta oleellisesti, joka näkyy käytännössä erilaisina hakutuloksina.

Sillä on kuitenkin muutamia ominaisuuksia joissa se pistää Googlelle vähintäänkin hyvin kampoihin.

Esimerkiksi tehtäessä hakuja paikallisesti, se antaa käyttäjälle mahdollisuuden rajata hakutuloksia eri filttereiden avulla. Hyvinkin toimiva ja hyödyllinen ominaisuus.

Samaa ominaisuutta on käytössä myös Bingin kuvahaussa.

Erona Googleen on myös haut videosisällölle, jotka Bing esittää suoraan esikatselukuvina ja käyttäjä voi toistaa videot suoraan siinä.

Bing myös ”arvottaa” sisällöstä löytyvät linkit lähtökohtaisesti korkeammalle kuin Google tekee, eli myös se on yksi oleellinen ero näiden kahden välillä.

Yahoo

Yahoo on tuttu monelle……

Aikoinaan jopa kolmanneksen hakukonemarkkinoista lohkaissut Yahoo on pudonnut marginaaliseen noin parin prosentin osuuteen.

Yahoon hakukone toimii nykyään Bingin ylläpitämänä, joten käytännössä hakutulokset ovat samat kuin Bingillä tehdyt. Eli eipä tästä sen enempää.

Baidu

Huomionarvoinen poiminta on ehdottomasti myös Baidu, eli kiinalaisten vastine Googlelle.

Ulkoasua ja muitakin Googlen ominaisuuksia on ahkerasti matkittu, niin hyvin että se pitää kärkipaikkaa Kiinan markkinoilla jättäen Googlen ja muut siellä taakseen.

Luvut hakujen ja käyttäjien määrissä ovat niin isoja, että Baidu on taatusti kohtuullisen iso kivi Googlen kengässä ainakin Kiinan markkinoilla vaikka maailmanlaajuisesti numerot ovatkin vaatimattomia.

DuckDuckGo

Poimitaan myös DuckDuckGo…..

Oikeastaan se on Googlen täydellinen vastakohta.

Se ei kerää tietoja sinusta joka näkyy käytännössä siten, että hakutulokset näkyvät kaikille samanlaisina eivätkä ne ole erilaisia johtuen personoinnista käyttäjätietojen mukaan, kuten siis esim. Google tekee.

Yandex

Yandex, eli venäläisten vastine Googlelle ja itse asiassa paljon vanhempikin eli historiaa löytyy.

Venäjän markkinoista puhuttaessa Yandex taitaa olla ottanut siellä ykköspaikan, vaikkakin kamppailu siitä on ainakin toistaiseksi Googlen kanssa kovaa ollutkin.

Ask

Hauska poiminta on myös Ask.

Ainakin aikoinaan erona kaikkiin muihin oli se, että käyttäjä näki hakemastaan sivusta esikatselun ennen siirtymistään sinne. Aika hieno ja käytännöllinen idea.

Vaihtoehtoja löytyy kun osaa niitä hakea

Seuraavaksi listaa hakukoneista josta taatusti löytyy tuttuja nimiä, mutta myös yhtä varmasti sellaisia mistä et ole koskaan kuullutkaan.

Google, Bing, Yahoo Search, Baidu, DuckDuckGo, Yandex, Ask, Naver, AOL, Seznam, Yippy, CC Search, Gibiru, Search Encrypt, StartPage, Swisscows, Ecosia, Gigablast, Lycos, Mojeek, Searx, WebCrawler, WolframAlpha, Neeva, MetaGer, Qwant ja Qmamu.

Tuossa jokunen poiminta listasta joka taitaa käsittää tällä hetkellä ainakin noin 50 erilaista hakukonetta.

Kukaan ei tiedä mitä tulevaisuus tuo tullessaan hakukoneiden suhteen, mutta vaikka joku kukkulan kuningas sattuisi keikahtamaan nurin, niin sille tuolille löytyy aina uusi kuningas.

Jarmo Laakso

Vieritä ylös