Jos siltä näyttää

Uskoon riittää uskomus, jonka italialainen kirjailija Luigi Pirandello tiivisti vuonna 1917 kirjoittamaansa näytelmään ”Niin on jos siltä näyttää”.  Joku näytti syntyneen aikoinaan Beetlehemiin ja olleen sen ajan merkittävä influencer reilun 30 vuoden ajan. Tuosta historiallisesta henkilöstä on olemassa jokunen tiedon muru, mutta muutoin kyse on jännittävästä tapahtumien ketjusta, jossa ensin on lopputeloitus ja sitten ylösnousemus. Siitä ei tarina synnistä ja puhtaudesta, hyvästä ja pahasta, parane, ja se onkin hyvin elossa vielä tänään.

Pääministeri kävi yökerhossa. Se oli syntiä. Hän pyysi anteeksi. Se oli puhtautta. Kiehtovalla tarinalla oli onnellinen loppu. Kaikki oli sitä miltä se näytti. Viis faktoista, niillä ei tässäkään asiassa ole merkitystä, sillä meitä ohjaa enemmän usko kuin tosiasiat, jotka jääkööt asiantuntijoille ja tiedemiehille. Harvoin etsimme tapahtumien ketjussa totuutta kuin tutkija, sillä meille riittää usko, joka on puhtauden rajan tällä puolen.

Viestintä siirtää vuoria, jos se luo uskoa. Viestintä sytyttää valon, jota kohti kulkea. Se luo uskoa, joka voittaa vuoret ja jättää ne selkänsä taakse. Se ei tee tyhjäksi faktoja, mutta se ei myöskään rakenna niillä sitä mikä on päämäärä, joka sydämessä, ei aivoissa. Sydän tietää mikä on oikein, aivoissa on tieto.

Teemme koko ajan oikein-väärin -valintoja. Ajattelemme, että tuo on ”oikein, tuo on ”väärin”, sekunnin murto-osissa. Hyvä viestintä luo asioita, jotka ovat oikein, ja niin on, jos siltä näyttää. Siispä laita asiasi myös näyttämään oikealta, kuten eräs vaikuttaja 2000 vuotta sitten.

Rauhallista Joulua ja menestyksekästä Uutta Vuotta!

Vieritä ylös