Viestintätoimisto Spring

Viestintä väsyttää – vaarallisesti

Hyvin moni jo tietää ja on ikävä kyllä myös kokenut ilmiön nimeltä ”multitaskaus”, tehdään ja ajatellaan montaa homma yhtä aikaa – tai paremminkin yritetään. Ei siitä pidemmän päälle mitään tule, päinvastoin. Yksilö on tuomittu epäonnistumaan monen asian yrittämisessä yhtä aikaa, ja sama koskee työyhteisöjä, pieniä tai kuinka suuria tahansa. Loppupäätelmä onkin, että tietotyöläisten päät hajoavat digitaalisessa tietotulvassa globaalisti. Syynä ei ole pelkkä viestinnän määrä, vaan jatkuva hyppiminen asiasta toiseen. Ensi keskittyminen kärsii ja lopulta se hajoaa kokonaan, mutta sitä ennen on saattanut aiheuttaa monenlaista harmia ja kärsimystä ihmiselle.

Tässä ollaan viestinnän kehittämisen ja tietotyöläisten (eikä ainoastaan heidän) johtamisen ytimessä. Kaikessa digitalisaatiossa ja kommunikaatiokanavien kehittämisessä ei olla onnistuttu. Lähes jokainen yksittäinen uusi viestintäkanava on sinällään loistava juttu, mutta niiden yhteisvaikutus on asia erikseen.

Elisa mainosti joskus aikoinaan itseään sillä, että operaattorin palveluiden avulla ”olet kaikkien kanssa kaikkialla koko ajan”. Niin on käynytkin ja jäljet alkavat jo pelottaa. Työ ja työyhteisö eivät voi hyvin, jos ihmiset uppoutuvat tunnista toiseen seuraamaan ja kommentoimaan useita viestintäkanavia. Tarvitsemme pohdintaa ja keskustelua siitä, miten käytämme viestintäteknologian tarjoamia mahdollisuuksia kaikkien parhaaksi eikä vahingoksi. Muutokseen tarvitsemme kriittistä johtajuutta ja sääntöjä, pelkkä itseohjautuvuus ei riitä, vaikka niin toivoisikin.

Vieritä ylös